REHBERLİK

14.01.2019 655

Psikolojik yardım hizmeti olarak bireyin gelişimi ve uyumu için ona yardım hizmetlerini kapsayan rehberliğin çeşitli tanımları yapılmıştır. Bu tanımlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

"Rehberlik, bir insanın başka bir insana ya da gruba, o insanın ya da grubun en iyi biçimde yaşamasına, insanların kendilerini gerçekleştirmelerine en elverişli yolları bulabilmeleri için yapılan yardımlardır".

"Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici uyumlar sağlamasında gerekli olan tercihleri, yorumları, planları yapmasına ve kararlar vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanması ve bu tercih ve kararları yürütmesi için bireye yapılan sistemli ve profesyonel bir yardımdır".

"Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirmesi için yapılan sistematik ve profesyonel bir yardım sürecidir".

"Rehberlik, bireylere, giderek artan bir biçimde başkalarının yardımı olmadan bağımsız olarak karar vermede ve kendi tercihlerini yapmada ye- tiklik, yetenek ve becerilerini anlama, uyarma ve geliştirmeye yardım etmektir".

"Rehberlik, kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini kendine uygun düzeyde geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır".

"Rehberlik, bireylere çağdaş dünyanın ihtiyacı olan, mutlu ve üretken insanlar olabilmeleri için gerekli niteliklere ulaşmaları amacıyla, uzman kişi- lerce yapılan yardımları içeren bir süreçtir".

Bu tanımlar incelendiğinde dikkat çeken ortak ögeler şunlardır:

Rehberlik tek bir işlem değildir, belirli basamakları bulunan ve birbirine dayanan bir dizi etkinlikleri kapsayan bir süreçtir.

Rehberlik psikolojik yardım hizmeti olarak profesyonel düzeyde sunulmaktadır.

Kaynak: https://www.pegem.net/dosyalar/dokuman/1892017145610pdr.pdf