TARİHİN BAŞLANGIÇ NOKTASI ŞANLIURFA´DA BİLİM KÜLLERİNDEN DOĞDU YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLERERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

23.10.2018 231

Dünya tarihin de en eski medeniyetlerin yer aldığı ve tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Şanlıurfa'da, bilimle toplumu bütünleştirmek ve Endüstri 4.0 devriminde bölge olarak gerekli kalkınmayı sağlamak amacıyla Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, GAP Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, STEM ve Bilim Merkezi, STEM Eğitimcileri Derneği ve sponsorların desteklediği TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği 81 ilden 330.000 kişinin katılımıyla Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde gerçekleşti.

Şenliğin açılışı Şanlıurfa Valisi Abdullah ERİN, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat ÇİFTÇİ, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin KARAHOCAGİL, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali SARIIŞIK, İl Emniyet Müdürü Veysel TİPİOĞLU, Vali Yardımcısı Bahadır GÜNEŞ, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin TURAN, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Bilimsel, sanatsal ve sportif birçok faaliyetin yer aldığı Şanlıurfa Bilim Şenliği kapsamında, 93 Bilimsel ve Tematik Atölye, 1395 Atölye çalışması, 11 Sahne Gösterisi, 3 Çalıştay, 6 Söyleşi, 5 Bilimsel Şov, Astronomi Gösterileri, Bilgi Yarışmaları, Vex IQ off Seans Robotik Turnuvası ve Ödüllü Uluslararası STEAM Yarışması yapıldı. Türkiye'nin çeşitli illerinden 255 öğretmen ve akademisyenin görev aldığı şenlik kapsamında 20 bin 170 öğrenciye birebir atölye eğitimi verildi. 150.000 öğrenci ve 120.000 yetişkin ziyaretçi kapsamında atölyelerden faydalandı. 500 öğretmen Ulusal STEAM çalıştayına katıldı. 120 öğretmene Astronomi Öğretmen Semineri verildi. 150 öğretmen ile Teknoloji Destekli Matematik Eğitimi çalıştayı gerçekleştirildi.

Bilim Şenliği süresince öğrenciler ve ziyaretçiler gruplar halinde geldikleri şenlik alanında, stantlarda uygulamalı olarak sergilenen bilimsel çalışmaları görme ve uygulama fırsatı buldular. Hem bilimle tanışan hem de bilimsel çalışmaların nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gören katılımcılar, keyifli anlar yaşama fırsatı buldu. Ayrıca şenlik kapsamında başlatılan Teknoloji Destekli Matematik Çalıştayı, Astronomi Öğretmen Semineri ve STEAM Çalıştayı katılımcı öğretmenlerin günümüz eğitim yaklaşımlarını ve felsefelerini anlamlandırmalarına olanak sağladı.

Türkiye'nin farklı bölgelerinden  genç mucitleri bir araya getiren TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği, hayal güçleri ve yaratıcılıkları ile projelerini geliştiren gençlerin çalışmalarını sergilemelerine olanak sağladı. Bu kapsamda gerçekleşen Vex IQ off Seans Robotik Turnuvası ve Ödüllü Uluslararası STEAM Yarışması ödülleri kapanış töreninde sahiplerini buldu. Yarışma sonuçları açıklanırken adeta nefesler tutuldu. VEX IQ ödülleri ve STEAM Yarışması Mühendislik/Tasarım-Robotik Kodlama ve Atık Malzmelerle İnovasyon kategorilerindeki ödüller akademisyenlerden oluşan jüri değerlendirmesi sonrası İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin TURAN tarafından takdim edilerek program sonlandırıldı.

Kaynak: https://sanliurfa.meb.gov.tr/www/tarihinbaslangicnoktasisanliurfadabilimkullerindendogduyarismalardadereceyegirenlerereodulleriverildi/icerik/2117