"4. Uluslararası FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2018" Ankara´da başladı

03.11.2018 166

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi" 2 Kasım 2018 tarihinde Ankara'da başladı.

Açılış konuşmalarını Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK, YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ, Roehampton Üniversitesi Öğretim Üyesi Miles BERRY, National Taiwan Normal Universitesi Öğretim Üyesi- FIRA Başkanı Prof. Jacky BALTES'in yaptığı Zirveye, 4 bin kişinin üzerinde bir katılım oldu. 

Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK Zirve'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Özellikle Eğitim Teknolojileri Zirvesi açısından meseleye baktığımda eğitim sistemimizi ilerletmek için çok büyük isteğe sahip olduğumuzu görüyorum. FATİH Projesi çerçevesinde MEB'in geldiği bir nokta var. Biz mevcut birikimin üzerine neler yapabiliriz. Ödevimiz bu." diye konuştu.

Bakan SELÇUK, teknolojiye belirli bir çağın normatif yapılarını içeren bir dönem olarak değil doğal olarak bakmamızın teknolojiyle ilişkimiz açısından çok daha sağlıklı olacağına dikkat çekti. MEB olarak 2023 vizyonu çerçevesi neticesinde teknolojinin araçsallığı üzerinde sağlıklı bir tanımlama yapabileceklerini vurgulayan SELÇUK, "teknolojiyi şekerin, suyun içine sızdığı gibi tüm süreçlerin içine yansıtmalıyız." dedi.

"Çocuklarımız için teknolojiye hak ettiği değeri vermeye ve ondan yararlanmaya çalışıyoruz." diyen SELÇUK, "İçerik üzerinde yoğunlaşan öğretmen, öğrenci ve eğitimci ile müfredat hazırlıklarını bitirince teknolojiyi işin içine katmak yani tüm hazırlık süreçleri bittikten sonra teknolojiye geçmek istiyoruz." diye konuştu.

 

"Eğitim meselesi bir millet ödevidir"

Eğitim meselesi için hep birlikte Türkiye'nin birikimine ihtiyaç duyduklarını belirten Bakan SELÇUK, "Teknolojinin gereğinden fazla önemsenmesini ve gereğinden fazla önemsizleştirilmesini doğru bulmadıklarını" sözlerine ekledi.

 

"İçerik geliştirme ekosistemi" oluşturulacak

YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ da yaptığı konuşmada "Bu yıl dördüncüsünü düzenlemekten onur duyduğumuz FATİH ETZ'yi eğitim teknolojileri alanında bilgi birikim ve çalışmaları olan her kesimden insanı, kurum ve kuruluşu, birçok farklı etkinlikle aynı çatı altında toplayan bir organizasyon olarak tanımlayabiliriz. "Zirve" diye adlandırdığımız bu etkinlik; kongre, sempozyum, çalıştay, panel, atölye çalışması gibi toplantı türlerinin kısmi özellikleri ile bir araya getirildiği çoklu bir organizasyondur. Hem bürokrasinin hem akademinin hem özel sektörün hem de hizmet alan insanların yani eğitimci ve öğrencinin bir araya geldiği bir faaliyettir.  Şu halde, iki gün boyunca, eğitimde teknolojiye gönül ve emek veren paydaşlar olarak burada hayallerimizi, düşüncelerimizi ve birikimlerimizi ortak kullanıma sevk edeceğiz." dedi.

 

"Dijital İçerik Havuzu"

Genel Müdür YILMAZ konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nin içeriğinde öğrencilerin üretim becerilerini geliştirmeye yönelik setler, eğitim atölyeleri, yeni nesil eğitim materyalleri, programlanabilir robotlar, kodlama setleri, eğitimdeki dijital dönüşümü ortaya koyan elektronik bilgi kaynakları, bilimsel olarak geliştirilen ilgi çekici eğitim platformları gibi yenilikler stantlarda ve atölyelerde sergilenecek. İşi eğitim ve özellikle eğitim teknolojisi olan herkes için geniş imkânların sunulduğu bir bilim şenliğine tanık olacaksınız."

Ayrıca "EBA ve etkileşimli tahta kullanımı üzerinden toplayacakları verileri, Bakanlığın diğer birimlerinden gelecek verilerle bütünleştirerek bir "Öğrenme Analitiği Platformu" hazırlayacaklarını belirtti. Ayrıca "Dijital İçerik Havuzu" ile birlikte "İçerik geliştirme ekosistemi" oluşturacaklarını vurguladı.

 

Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri

Törende bu sene 6.sı düzenlenen "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri" de sahiplerini buldu. 84 kişi ödüllerini Bakan'ın elinden aldı.

Zirvede bu yıl yer alacak konu başlıkları şöyle: "Kodlama, Kod Eğitimi", "Geleceğin Teknolojik Sınıfları", "Oyun Tabanlı Öğrenme, Oyunlaştırma", "Eğitimde Mobil Öğrenme", "e-İçerik Geliştirme", "Üç Boyutlu Teknolojiler", "Eğitimde Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı", "Eğitimde Etkin ET (Etkileşimli Tahta) Kullanımı", "Eğitimde Engelsiz Bilişim", "STEM", "Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme", "Robotik Eğitimi", "Teknoloji Destekli Öğretmen Mesleki Gelişimi", "Uzaktan Eğitim", "Nesnelerin İnterneti", "Öğrenci Merkezli Eğitimde Teknoloji Destekli Başarılı Uygulamalar", "Göç ve Acil Durumlarda Eğitim, Eğitim Teknolojileri ve Uygulamaları", "Dil Öğretiminde Teknoloji Kullanımı", "Yapay Zekâ", "Bilişim Etiği", "Eğitim ve Sosyal Medya".

İki gün sürecek Zirvede bu yıl 160'a yakın bildiri sunulacak. 40 oturum, 64 atölye çalışması ve 5 panel yer alacak. 30'a yakın eğitim ve teknoloji firması da stantları ile Zirve'de yer alacak.

Kaynak: http://yegitek.meb.gov.tr/www/4uluslararasifatihprojesiegitimteknolojilerizirvesi2018ankaradabasladi/icerik/1800