Türkçe Yeterlik Sınavı

29.04.2019 91

Genel Açıklamalar

 Bu kılavuz, yabancı öğrencilerin gireceği Türkçe Yeterlik Sınavına yönelik olarak hazırlanmıştır.

 Sınavın uygulanma gerekçesi yabancı öğrencilerin Türkçe düzeylerini belirlemek ve seviyelerine uygun dil eğitim desteği almalarını sağlamaktır. Söz konusu sınav GKAS öğrencilerin Türkçe seviyelerini belirlemek için yapılacak olup sınavın sonuçları seçme ve yerleştirme amacıyla kullanılmayacaktır.

 Sınav, 3 Mayıs 2019 Cuma günü okuldaki/merkezdeki ders saatlerinde gerçekleştirilecektir.

 Aynı okulda/merkezde yer alan tüm yabancı öğrencilerin aynı anda sınava gireceklerdir (Okulda/merkezde ikili eğitim yapılması durumunda sabah ve öğleden sonra iki farklı sınav oturumu yapılabilir.).

 Yabancı öğrenciler sınava kendi okullarında/merkezlerinde girecektir.

 Okul/merkez yönetimi, sınavla ilgili gerekli düzeni sağlamaktan ve sınav gününde 3-12. sınıf düzeylerindeki yabancı öğrencilerin sınava girmesini sağlamaktan sorumludur.

 Sınavlar ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç kademe için hazırlanmıştır. İlkokul sınavına 3 ve 4. sınıf öğrencileri, ortaokul sınavına 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri ve lise sınavına hazırlık sınıfı dâhil 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri girecektir. Ayrıca diğer yabancı öğrenciler kademelerine uygun olarak sınava gireceklerdir.

 Sınavda yer alan sorular çoktan seçmelidir.

 Sınav; ilkokul kademesi için üç seçenekli 25 soru, ortaokul ve lise kademesi için dört seçenekli 40 sorudan oluşmaktadır.

 Sınavın süresi ilkokul kademesindeki öğrenciler için 40 dakika, ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciler için 60 dakikadır.

 Sınavın hazırlanmasında ÖDSGM tarafından PIKTES kapsamında düzenlenen "Türkçe Dil Yeterliklerine Yönelik Program ve Ölçek Geliştirme Çalıştayı"nın çıktıları esas alınmıştır.

 Sınava yönelik öğrencilerden herhangi bir başvuru talebi istenmeyecek olup 3-12. sınıf düzeyindeki tüm yabancı öğrencilerin sınava girmesi sağlanacaktır.

 

 Sınava girecek öğrenciler için sınav giriş belgesi oluşturulmayacaktır ve öğrencilerin sınava girişlerinde yanlarında herhangi bir kimlik belgesini bulundurmaları yeterli olacaktır. Ancak sınav tarihi itibarıyla herhangi bir kimlik belgesi alamamış öğrenciler, okul/merkez yönetiminin onayıyla sınava alınabilirler. Bu öğrenciler kimlik numarası yerine YÖBİS ID numarasını girecektir. YÖBİS ID'de bulunan YÖBİS harflerinin yerine "0" (sıfır) kodlanacaktır (Örneğin; YÖBİS123456 numaralı öğrenci Kimlik No'su bölümünü 00000123456 şeklinde kodlayacaktır.).

 Her bir sınav güvenlik poşetinin içinde bir adet geri gönderim poşeti, bir adet salon yoklama çizelgesi, 10 adet cevap kâğıdı ve 10 adet soru kitapçığı yer almaktadır. Salon yoklama çizelgesi ve cevap kâğıtları sınav bitiminde geri gönderim poşetine konulacaktır. Aynı salonda sınava giren öğrenciler cevap kâğıtları tek bir geri gönderim poşetine konulacaktır.