TEFBİS Yıl Sonu İşlemleri

17.12.2018 482

Okullarımız Okul-Aile Birliği yönetim kurullarınca ilgi Yönetmeliğin 23´üncü maddesinin 1´inci fıkrasının (c) bendine göre tutulması gereken gelir-gider defteri                      (işletme defteri) kapatma işlemlerinde yılda 2 defa hesap kapama yapılır.

Birinci hesap kapama ilgi Yönetmeliğin 9´uncu maddesinin 1´inci fıkrasında "Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir. Genel kurul, birlik yönetim kurulunun davetiyle her yıl en geç Ekim ayının sonuna kadar; yeni açılan okullarda ise okul müdürünün daveti üzerine okulun açıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde okulda toplanır." hükmüne göre Ekim ayında  "Ara Dönem Hesap Kapaması (01 Ocak-15 Ekim tarihi arası)" yapılır.

Okul Aile Birliği yönetim kurulu bu tarihler arasında elde ettiği gelir ve bu gelirlerden yapılan harcamaları yeni yönetime hesap verebilirlik için hesap kapaması yapar.

İkinci hesap kapama "Yıl Sonu Hesap Kapama" işlemidir. TEFBİS mali yılı (01 Ocak-31 Aralık ) tarihleri arasını referans aldığı için TEFBİS ile defter kayıtlarının ve banka kayıtlarının birbirine eşitlik sağlaması açısından her yıl 31 Aralık tarihinde Yıl Sonu Hesap Kapaması yapılır.

Sonuç olarak Okul-Aile Birliği  yönetim kurulu değişiminde hesap verebilirlik için      "Ara Dönem Hesap Kapaması" mali yıl sonunda ise  "Yıl Sonu Hesap Kapama" işlemleri gerçekleştirilecektir.

Okul Aile Birliği ve Okul Öncesi hesaplarında gerekli hassasiyet gösterilmesi ve TEFBİS´e  girilmeyen gelir ve gider işlemleri varsa  eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir.