ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN "ORYANTİRİNG" EĞİTİMİ

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce, Türkiye Oryantiring Federasyonu ve Türkiye Dağcılık Federasyonu arasında imzalanan protokol kapsamında iki yıl içerisinde toplam 400 bin öğretmene "oryantiring" ve "doğa yürüyüşü" eğitici eğitimleri verilecek.

15.05.2019 227

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar, Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Hacer Akyüz ile öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla MEB Başöğretmen Salonu´nda iş birliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi. 

  Genel Müdür Boyacı, törende yaptığı konuşmada, "Eğitimi öğretimin sınırlarının dışında, yaşamın içerisinde yeniden tarifleme konusunda gayret göstermeye çalıştık. Temel amacımız aslında okullarımızı bir yaşam alanı olarak yeniden inşa etmek, yapılandırmak." dedi. Bu doğrultuda ilk adımı Gençlik ve Spor Bakanlığı ile atarak, Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Türkiye Oryantiring Federasyonu ile bir yola çıktıklarını belirten Boyacı,"Oryantiring aslında başlı başına çocuklarda soyut düşünme, yön bulma, analitik düşünme, problem çözme becerileri gibi temel becerileri geliştirme açısından etkili bir spor alanı." diye konuştu.    Oryantiring sporunun rota, yön bulma, keşfetme, keşfettiğini öğrenme süreçleri açısından eğitimin amaçlarıyla da örtüştüğünü aktaran Boyacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oryantiringi bir anlamıyla başlı başına çocuklarımızın bireysel, kişilik, sosyal gelişimleri için bir fırsat olarak görürken öbür taraftan da öğretim programlarındaki biyolojiyle, coğrafyayla, fen bilgisiyle, fizikle, kimyayla ilgili kazanımları doğada yaparak, yaşayarak, izleyerek ve keşfederek öğrenmeleri için de bir fırsat olarak gördük ve değerlendirdik." Bu süreçte akademisyenler ve öğretmenlerle birlikte hareket ettiklerini, Türkiye Dağcılık Federasyonu ile de benzer bir çalışmanın yapıldığını aktaran Boyacı, "Öğretmenlerimizle birlikte çocuklarımızı doğaya taşımak, bir taraftan onların doğaya ilişkin farkındalıklarını artırmak öbür taraftan da bunun bir fiziksel etkinlik olarak, çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için bir fırsat olarak görmek bizim bu işe başlamamızdaki temel rotaydı." ifadelerini kullandı.    20 bin öğretmen için eğitimler haziranda başlıyor  Boyacı, bu çerçevede içerik ve etkinlik kitaplarının hazırlandığını, aynı zamanda online olarak da tüm öğretmenlerin hizmetine açılacağını, İOS ve Android işletim sistemine sahip cep telefonlarından erişebilir olacağını söyleyerek, şöyle devam etti:  "Öğretmenlerimize ilişkin mesleki gelişim programlarımıza bu protokolle beraber yeni iki tane etkinliğimizi katıyoruz. Bu çerçevede eğitici eğitimleri düzenleyeceğiz. Eğitimlerin tamamı uygulamalı, etkinlik temelli olacak. Pilot uygulama olarak başladığımız bu süreç içerisinde haziran döneminden itibaren yaklaşık 10 bin öğretmenimizi oryantiring, 10 bin öğretmenimizi de doğa yürüyüşü için yetiştireceğiz."  Kısa videoların çekildiğini de dile getiren Boyacı, "Haziran döneminde başlayıp eylül dönemine kadar devam edecek bu eğitim etkinlikleri içerisinde izleme-değerlendirme modülleri oluşturduk. Bu modüllerle dört farklı süreci izleyip değerlendireceğiz. Eylül ayından itibaren de bu etkinliklerin tamamının iyileştirilmesine ilişkin bir çalışmayı sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu. 

Kaynak: https://www.meb.gov.tr/ogretmenyetistirmevegelistirmegenelmudurlugundenoryantiringegitimi/haber/18657/tr