Kantin Sözleşmelerinde Esnaf Odası

05.12.2018 192

Bakanlığımıza çeşitli meslek odalarından ve il milli eğitim müdürlüklerinden gelen taleplerin incelenmesi sonucunda; okul kantin kiralama ihalesi sürecinde gerçekleştirilen iş ve işlemlerde Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin muhtelif maddelerinde yer verilen ilgili esnaf/meslek odası ifadesinden hangi esnaf/meslek odasının anlaşılması gerektiğine dair  Bakanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 16 ncı maddesi ile Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda kurulmuş olan okul aile birliklerinin kuruluş, işleyiş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar 09/02/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin muhammen bedel tespit komisyonu ve bedel tespiti komisyonu başlıklı 19 uncu maddesinin 1inci fıkrasında "Muhammen bedel tespit komisyonu, valilik/kaymakamlıkça görevlendirilecek il/ilçe milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında okul müdürü/müdür yardımcısı, birlik başkanı defterdarlık/mal müdürlüğü temsilcisi, gerekli görülmesi halinde ilgili özel idare müdürlüğü temsilcisi ile il ve ilçelerde ilgili meslek odasının temsilcisinin katılımıyla oluşur." düzenlemesi yer almaktadır. Yönetmeliğin 20 nci  maddesinin 5 nci fıkrasında ise; "Kantin kiralama ihalelerine katılacak kişiler; ilgili esnaf odasından adına kayıtlı okul kantin işletmesi olmadığına ve ihalelerden yasaklama kararı bulunmadığına dair aldığı belgeyi ibraz eder." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan maddelerde geçen esnaf/meslek odası ifadesinden; kantinciler odası bulunan illerde "kantinciler odasının" kantinciler odası bulunmayan illerde ise  kantin işleticisinin kayıtlı olduğu meslek/esnaf odalarının anlaşılması gerekmektedir.