Kantin Sözleşmeleri

28.12.2018 200

     

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği´nin eki "Okullarda Bulunan Kantin Ve Benzeri Yerlerin Kiralama Sözleşmesi"nde sözleşmeyi imzalayacak olanlar arasında yer verilen varsa ilgili esnaf odası temsilcisi ibaresinin çıkarılması yönünde Şanlıurfa Esnaf  Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı´nın vermiş olduğu yazıya istinaden kiralama sözleşmesinden varsa ilgili esnaf odası temsilcisinin çıkarılıp çıkarılmayacağına dair Bakanlığımız görüşünün sorulması üzere:

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 16 ncı maddesi ile Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda kurulmuş olan okul aile birliklerinin kuruluş, işleyiş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar 09/02/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Okullarda bulunan kantin vb. yerlerin okul aile birlikleri tarafından işlettirilmesi ve işletilmesi sürecinde söz konusu Yönetmelik uyarınca iş ve işlemler gerçekleştirilmekte olup kiralama iş ve işlemlerinin ne şekilde olacağı Yönetmeliğin 20 nci maddesinde, ihale süreci sonucunda sözleşme ve taraflarının yükümlülüklerinin nelerden oluştuğu ise 21 nci maddesinde hüküm altına alınmıştır. 21 inci maddenin 1 inci fıkrasında; "Kiraya verilecek yerler için EK-2 de yer alan Kira Sözleşmesi örneğine uygun olarak sözleşme düzenlenir." denilmektedir.

 Yönetmeliğin eki kiralama sözleşmesinde sözleşmeyi imzalayacak olanlar arasında varsa ilgili esnaf odası temsilcisine de yer verilmiştir. Bu itibarla kantin kiralama sözleşmesinde sözleşmeyi imzalayacaklar arasında yer alan varsa ilgili esnaf odası temsilcisi ibaresinin sözleşme metninden çıkarılması mümkün bulunmamaktadır.