''HEDİYE YASAĞI''

Hediye Yasağı

           657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 29 uncu maddesinde; Devlet Memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri ve borç para istemeleri yasaklanmıştır.

Ayrıca 5176 sayılı Kanuna dayanılarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15 inci maddesinde; kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen ve etkileme ihtimali bulunan, doğrudan yada dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamına alınmış, kamu görevlilerinin  hediye almamaları ve görev sebebiyle çıkar sağlamamaları temel ilke olarak benimsenmiştir.

Bakanlığımıza yapılan sözlü ve yazılı müracaatlardan zaman zaman yukarıda bahsedilen yasaklar ve ilkelere aykırı davranışlar sergilendiği anlaşılmaktadır. Bu tür davranışlar kamu görevlisine ve devlete olan güven ve itibar duygusunu zayıflatarak kamuoyunda yanlış yorumlara sebep olmaktadır.

Özel günlerde ve yaklaşan yılbaşı nedeniyle hediye konusunda yukarıda belirtilen kurallara riayet edilmesi, konu hakkında tüm personele gerekli duyuruların yapılması, özel kişi ve kuruluşlarca çeşitli vesilelerle sunulan ve yasak kapsamında olan hediyelerin kabul edilmemesi ve bu konuda yöneticiler tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekilmektedir.

TÜM ÖĞRETMENLERİMİZE ÖNEMLE DUYRULUR

28.12.2019 121

Kaynak: MEB