BAKAN SELÇUK, EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen niteliğini artırmanın sadece Türkiye´nin değil, bütün dünyanın ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bu konuda çalışmalar yapacağız ve bu süreç içinde ortaya çıkan gelişmeleri de kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

14.11.2018 160

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, YÖK Başkanı Yekta Saraç´ın katılımıyla düzenlenen toplantıda, eğitim fakültesi dekanları ile bir araya geldi.   YÖK'te gerçekleştirilen programda konuşan Bakan Selçuk, Millî Eğitim Bakanlığı ve YÖK´ün yekvücut olarak davranabilme kabiliyeti ve kapasitesinin yükseldiği, yükseleceği bir dönemde olduğunu ifade ederek, YÖK Başkanı Saraç´a teşekkür etti. Bakan Selçuk, Millî Eğitim Bakanlığının özellikle öğretmen yetiştirme konusunda ihtiyaç duyduğu meseleleri YÖK Başkanı Saraç´ın açık, net, kabul edici bir yaklaşımla beraberce değerlendirme ve rasyonel olanı kararlaştırma gibi iyi niyetli bir yaklaşımının bulunduğunu, kendilerinin de bu iyi niyetli yaklaşımı, birlikte yüceltme arzusunda olduklarını bildirdi. 2023 Eğitim Vizyonu´nun temel felsefesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Selçuk, "Doküman, tüm çalışmaların alt sistem ve bileşenlerinin bütünleşik olarak dönüştürülmesi hedefini taşıyor. Dokümanın hedeflerinden bir tanesi yapısal bir dönüşümü vurgulaması." diye konuştu.   Türkiye´de ulaşım, iletişim, sağlık gibi alt yapıların dönüştüğünü ve uluslararası kriterlerle bağlantılı hale geldiğini ancak eğitim alt yapısının yapısal olarak dönüşmediğini vurgulayan Selçuk, şöyle devam etti: "Eğitimin çeşitli ideolojik nedenlerle veya rejim konusundaki bazı endişelerle sürekli kontrol altında bir form içinde tutuluyor olması, eğitimin kendi tabiatı ve seyri üzerinde devam etmesi hususunu zorlaştırdı ve eğitim hep kontrol edilen bir alana dönüştü. Eğitim fakültesinin ders çizelgeleri dahi kontrol edilen, bütün ilkokullar, ortaokullar liseler sürekli olarak denetlenen bir kurumsal algıya dönüştü. Eğer biz yapıyı dönüştürmezsek süreçleri tasarlayamayız, süreçleri tasarlamazsak fonksiyonlar üzerinde bir icraatımız olamaz. İşlevler üzerinde yaptığımız her değişiklik, yapı değişmedikçe sürece sirayet etmez."   Vizyon Belgesi´ndeki veriye dayalı bakış açısının da önemine işaret eden Selçuk, MEB´in özellikle karar destek sistemleri açısından veri ile ilişkisinin önümüzdeki süreçte dönüşmeye başlayacağını bildirdi. 2023 Eğitim Vizyonu´nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eğitimle ilgili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde getirmek istediği yapıya uygun olarak bir eğitim yaklaşımı olduğunu anlatan Selçuk, "Bu yaklaşım çerçevesinde eğitim sisteminin bundan sonra alacağı yolun ekonomi ile demokrasi ile mütenasip bir şekilde gelişeceğini ifade edebiliriz." dedi. Eğitimin kendi başına yaşayan bir kurum olmadığını, ekonominin ihtiyaç ve kapasitesi ile eğitimin ihtiyaç ve kapasitesinin örtüşmesi ve üretim temelli bir bakış açısına ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Selçuk, "Eğitimin demokrasi ile ilgisi ekonomi ile ilgisi kadar önemli bir husus. Demokrasinin ilerlememesi halinde eğitimin giderek donuklaştığı ve katılaşan yapılara dönüştüğünü de ifade etmek mümkündür." diye konuştu.

Kaynak: http://www.meb.gov.tr/bakanselcukegitimfakultesidekanlariylabirarayageldi/haber/17433/tr