14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

13.11.2018 227

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR?

Diyabet, kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan şekeri ana enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden gelir. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, glikozun besinlerden hücrelere enerji için kullanılmasına yardımcı olur. Bazen vücudunuz yeterli veya insülin yapmaz veya insülini iyi kullanmaz. Glikoz daha sonra kanınızda kalır ve hücrelerinize ulaşmaz.

Zamanla, kanınızda çok fazla glikoz bulunması sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabetin tedavisi olmamasına rağmen, diyabetinizi kontrol altına almak ve sağlıklı kalmak için gerekli adımları atabilirsiniz.

DİYABET TÜRLERİ

En sık görülen diyabet tipleri tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabettir.

Tip 1 diyabet

Tip 1 diyabetiniz varsa, vücudunuz insülin yapmaz. Bağışıklık sisteminiz, insülin yapan pankreasınızdaki hücrelere saldırır ve yok eder. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Tip 1 diyabetli insanlar hayatta kalmak için her gün insülin almalıdır.

2 tip diyabet

Tip 2 diyabetiniz varsa, vücudunuz insülini iyi yapmaz veya kullanmaz. Çocukluk döneminde bile her yaşta tip 2 diyabet geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte, bu tip diyabet genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2, en sık görülen diyabet türüdür.

DİYABET HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇAR?

– Kalp hastalığı
– İnme
– Böbrek hastalığı
– Göz problemleri
– Diş hastalığı
– Sinir hasarı
– Ayak problemleri

DİYABET BELİRTİLERİ

– Aartan susuzluk ve idrara çıkma
– Artan açlık hissi
– Borgunluk
– Bulanık görüş
– Ayaklarda veya ellerde uyuşma veya karıncalanma
– İyileşmeyen yaralar
– Açıklanamayan kilo kaybı

Tip 1 diyabet semptomları birkaç hafta içinde hızlı bir şekilde başlayabilir. Tip 2 diyabet semptomları genellikle birkaç yıl boyunca yavaş yavaş gelişir ve onları fark etmeyeceğiniz kadar hafif olabilir. Tip 2 diyabetli birçok insanda semptom görülmez. Bazı insanlar diyabetle ilgili sağlık problemleri olana kadar bulanık görme veya kalp rahatsızlığı gibi bir hastalığı olup olmadığını öğrenemezler.